Projekt: Přenosné ohniště ze starého disku

Pokud doma máte starý disk z auta a trochu odpadního železa, můžete si z toho vyrobit jednoduché přenosné ohniště.

Jelikož rádi opekáme buřty a nejen je, často děláme na zahradě ohýnek. Trochu mě nebavilo pořád mít někde ohniště, které překáží, lezou do něj psi a vytahují nespálené dřevo a na malé zahradě nepůsobí moc esteticky. Pro zbudování nějakého vyvýšeného ohniště z cihel také nemáme prostor a ani se mi to nelíbí.

Rozhodl jsem se využít starý plechový disk z Renaulta 19, který se mi povaloval v kůlně a v podstatě překážel.

Jako první jsem disk opískoval, abych ho zbavil rzi, zbytku barvy a dalších všelijakých nečistot. Potom jsem si z plechu o síle 1 mm nastříhal malé obdélníčky, které zakryjí otvory v disku.

Těmito plechovými obdélníčky jsem postupně zavařil všech dvanáct otvorů po obvodu disku, tak aby z budoucího ohniště nepadalo dřevo a žhavý popel. Stejně tak jsem překryl i středový otvor disku.

Potom jsem si ze starého jackelu (jeklu) 25 x 25 mm uřízl tři nohy o délce 300 mm. Tyto nohy jsem přivařil tak, aby vzájemně svíraly úhel 120°. Na jejich konce jsem přivařil kovové „packy“, tedy kousky plechu o síle 5 mm vyříznuté laserem do takového jakoby oválku (viz galerie), které jsem kdysi dostal od jednoho hodného (nyní už mrtvého) souseda. Tyto packy tvoří dosedací plochy nožiček ohniště, aby se nezabořovalo do země a aby se jekly neplnily zeminou.

Pak jsem si ještě uřízl kousek 1/2″ (půlcoulové) trubky. Do ní vyvrtal dva otvory o průměru 8 mm a na ně přivařil matice M8. Celé jsem to svisle přivařil z venku na disk. Tato část bude sloužit pro připevnění dalšího příslušenství k ohništi, jako třeba háku na zavěšení kotlíku, nebo roštu pro grilování masa.

Když bylo hotovo, proběhlo zkušební zahoření ohniště, jež dopadlo na výbornou. Dřevo uvnitř bez problémů shoří všechno, popel zůstane uvnitř a je možné ho po vychladnutí odnést na kompost. Prostě spokojenost.

Ohniště jsem nakonec z venku natřel žáruvzdornou barvou Alkyton, která by měla vydržet bez problémů až 750°C.

Co se týká příslušenství, do upínací trubky, kterou jsem udělal na boku ohniště, tak to je v plánu vyrobit v průběhu léta, abychom nad ohništěm mohli i pohodlně grilovat nebo si uvařit pravý maďarský guláš.

Musím říct, že s ohništěm jsem velmi spokojený. Můžeme oheň zapálit kdekoliv na zahradě, aniž bychom způsobili nějaké škody. Popel po vychladnutí bez problémů vysypávám na kompost. V případě sucha je možné pod něj umístit kýbl s vodou nebo celou oblast pod ohništěm pokropit konví, aby nic nechytlo.

 

Michal Šika - OK1MSI